Kenneth “Palle” Palmér
Kenneth “Palle” Palmér.

ECMO Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna vårdar patienter som har en risk för att dö som är över 80 procent. Av dessa överlever över 75 procent, och de flesta återgår till ett normalt liv. Resultatet är bäst i världen.

ECMO betyder extrakorporeal membranoxygenering, det vill säga syresättning av blodet utanför kroppen genom en konstgjord lunga, och är ett slags hjärt–lungmaskin för långtidsanvändning för mycket svårt sjuka. Sedan starten 1987 har fler än 1000 personer vårdats på ECMO Centrum, och bland dessa finns också många utländska patienter.

Kenneth “Palle” Palmér
Kenneth “Palle” Palmér.

En av eldsjälarna på ECMO Centrum, som också har varit med sedan start, är överläkare Kenneth “Palle” Palmér. I den här podden berättar han om ECMO-vård och om hur han och personalen arbetar och resonerar på denna unika intensivvårdsavdelning.

Podden har tre avsnitt. I detta första avsnitt får vi bland annat veta vad ECMO-vård innebär, vilken typ av patienter som vårdas och hur ECMO introducerades i Sverige.

Podden är gjord av frilansjournalisten och filmaren Anders Lidén som också gjort dokumentärfilmen “Ecmo - den sista chansen” som sändes på SVT 2013 och TV 4 fakta januari 2014. I podden intervjuas överläkare Kenneth “Palle” Palmér, Karolinska universitetssjukhuset.

Del 2 och del 3 kommer att publiceras under 2016.

Läs mer