Kenneth 'Palle' Palmer 1
Kenneth “Palle” Palmér.

Del 2 – Unikt transportsystem

ECMO Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna/Stockholm vårdar patienter som har en risk för att dö som är över 80 procent. Av dessa överlever ca 75 procent, och de flesta återgår till ett normalt liv. Resultatet är bäst i världen.

Del 2 handlar om ECMO Centrums unika transportsystem för svårt sjuka patienter kopplade till ECMO-maskiner, hur man tänker kring risker, personal och utbildning.

ECMO betyder extrakorporeal membranoxygenering, det vill säga syresättning av blodet utanför kroppen genom en konstgjord lunga, och är ett slags hjärt-lungmaskin för långtidsanvändning för mycket svårt sjuka. Sedan starten 1987 har fler än 1 000 personer vårdats på ECMO Centrum, och bland dessa finns också många utländska patienter.

Kenneth 'Palle' Palmer 2
Kenneth “Palle” Palmér.

En av eldsjälarna på ECMO Centrum Karolinska, som också har varit med sedan start, är överläkare Kenneth “Palle” Palmér. I den här podden berättar han om ECMO-vård och om hur han och personalen arbetar och resonerar på denna unika intensivvårdsavdelning.

Podden är gjord av frilansjournalisten och filmaren Anders Lidén som också gjort dokumentärfilmen “ECMO – den sista chansen” som sändes på SVT 2013 och TV 4 Fakta i januari 2014. I podden intervjuas överläkare Kenneth “Palle” Palmér, Karolinska Universitetssjukhuset.

Podden har tre avsnitt. Del 1 publicerades i februari 2016.

Läs mer