mouth

God munhälsa är inte bara viktig för vår livskvalitet, den spelar också roll för vår totala hälsa. I den här podden berättar tandläkarna Inger Wårdh och Pia Skott vad man bör tänka på med munhälsan, speciellt hos äldre personer som har svårt att klara att sköta sin munhygien och behöver hjälp. Små och enkla insatser kan vara avgörande för att förebygga och även upptäcka problem med mun och tänder hos äldre. Vårdas den äldre behöver personalen kunskap och färdigheter för att klara denna omvårdnadsuppgift.

Inger Wardh
Inger Wårdh.

Inger och Pia arbetar på Akademiskt Centrum för Äldretandvård (ACT) som genom basvetenskaplig och klinisk forskning samt vård ska öka kunskapen om oral hälsa och förbättra tandhälsan för äldre i Stockholms län. Centrumet skall även förmedla kunskaper och information om äldres orala hälsa. ACT är ett samarbete mellan Institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet, Folktandvården Stockholms län AB och Stiftelsen Stockholms Sjukhem.

 
Pia Skott
Pia Skott.

Inger Wårdh är docent, övertandläkare och universitetslektor vid ACT och vid avdelningen för Georondti, odontologiska klinikerna, KI.

Pia Skott är med.dr., tandläkare och klinikchef vid ACT och Folktandvården Stockholms sjukhem.

Intervjuar gör frilansjournalisten Tomas Johansson.

Podden är framtagen och producerad i ett samarbeta mellan ACT och Wacano.

Läs mer