Sodersjukhuset_logo

Poddarna är framtagna i ett samarbete mellan Södersjukhuset och Wacano för att förbättra informationen till patienter med korsbandsskada. I del 1 och 2 intervjuas de två överläkarna och experterna på korsbandsskador, Björn Barenius Överläkare, med. Dr Ortopedi och Kalle Eriksson, Överläkare, docent VO Ortopedi. I del 3 intervjuas fysioterapeuten Annica Näsmark på Capio Artro Clinic Rehab. Intervjuar gör frilansjournalisten Tomas Johansson.

Korsbandspodden del 1 – Det du behöver veta när skadan är skedd

Björn Barenius och Kalle Eriksson, korsbandsskador
Björn Barenius och Kalle Eriksson, överläkare ortopedi.

I idrottens värld är det relativt vanligt med smärtsamma korsbandsskador. Men även i andra sammanhang kan man ha otur och vrida till knäet på ett okontrollerat sätt så att korsbandet skadas. När olyckan väl är framme finns flera saker att tänka på, till exempel vilken behandling som är att föredra för att undvika framtida problem. Det finns två vägar att gå, antingen genom operation eller genom så kallad konservativ behandling. Det senare innebär att man tränar upp knäet på egen hand. Podden handlar om vad som händer i knäet vid en korsbandsskada, och vägen tillbaka till ett fungerande knä.

Korsbandspodden del 2 – Det här ska du tänka på inför och efter operationen

lyssna-3259ladda-nedquiz

Korsbandsskada

Efter en korsbandsskada finns två vägar att gå. Antingen genom en operation eller en så kallad konservativ behandling, vilket innebär uppträning av det skadade knäet. Om en operation är aktuell, vilket det brukar vara i ungefär hälften av fallen, så finns det en del att tänka på inför, under och efter operationen. Den här podden handlar om vad du ska tänka på för skapa så bra förutsättningar som möjligt för vägen tillbaka efter skadan.

Korsbandspodden del 3 – Vägen tillbaka efter operation

lyssna-2742ladda-nedquiz

Annica Näsmark
Annica Näsmark, fysioterapeut.

När kan jag börja jobba igen, när kan jag börja idrotta och kommer jag att bli helt återställd? Ja, frågorna är många när en korsbandsoperation är över och man står inför rehabilitering och vägen tillbaka. I den här podden svara fysioterapeuten Annica Näsmark på de vanligaste frågorna hon brukar få av sina patienter som genomgått en operation. Annica berättar också om den rehabiliteringsplan som rekommenderas och vad som krävs av patienten i de olika faserna av planen. Rehabträning kan låta segt i vissa öron, men det fina är att med rätt kunskap och inställning kan resultatet av den relativt korta perioden förgylla resten av livet.

“Rehabiliteringen är lika viktig som själva operationen”, säger Annica Näsmark.

Del 1, 2 och 3 går att spela upp med respektive Lyssna-knapp ovan.